onsdag, januari 19, 2022

Hjärtkoll på vårdcentralen

Alfons i munskydd på vårdcentralen 


Hej. 

Jag har som tidigare nämnt känt dubbelslag på hjärtat från och till i någon vecka. I förrgår och igår var det värre och nästan hela tiden. Rådvill så kontaktade jag vårdcentralen som gav mig en tid nästan direkt. Jag hämtade Alfons på dagis och åkte dit, mina föräldrar mötte upp mig där och tog hand om Alfons så länge under tiden, ifall det skulle bli en mer långdragen process. 

Jag fick ta EKG och blodtryck. En läkare lyssnade på hjärtat med stetoskop och som ”tur” är så kom det ett dubbelslag just då som hon noterade. Jag hade blodprover inne sedan i november från min eventuella utredning för ADHD, dom visade inget anmärkningsvärt, men jag fick en tid (till idag) för att ta nya prover för att kolla diverse värden. 

Jag fick berätta min situation att jag tränade mycket, var stressad, sovit dåligt och så vidare. Fick inte så mycket med mig mer än att det inte verkade alltför allvarligt. Läkaren skulle analysera värdena och återkomma. 

Då jag känner en hjärtläkare så kontaktade jag även honom igår via sms och förklarade mina symptom. Där fick jag följande svar: ”Det låter som att det är extraslag du har. Har garanterat inget med vaccinet att göra. Vanligaste orsaken till extraslag är stress, sömnbrist och för mycket kaffe. Vet inte om det stämmer in på dig. Har du inga besvär vid ansträngning hade jag inte oroat mig. Sen kan infektioner ge en del extraslag så se till att få tredje sprutan så snart du kan. ”. Känns ändå lugnande. Jag sover ju dåligt, stressar och dricker mycket kaffe. Kan kanske också ha en infektion i kroppen. Köpte ett Corona-snabbtest igår och det påvisade ingen Corona i alla fall och jag hade 36,6-36,8 i temp. Men många är borta på jobbet nu, både personal och elever. Så det känns som att det hänger en virus-smocka på undertecknad i luften.. 

2006 och 2018 så hade jag bekräftade hjärtmuskelinflammationer. Det hittade läkarna genom ett förhöjt troponinvärde. 2020 kände jag dubbelslag under Åsarna Ski Marathon, men efter kontroller då så fick jag grönt ljus att träna. 

Det kanske känns som att jag hittar på en massa ursäkter här och är hypokondrisk. Men i detta fallet är det inte så. När det kommer till hjärtat vill jag inte chansa med någonting, speciellt inte med min historik. Jag är annars väldigt försiktig med att kontakta sjukvården, kanske inte främst för deras höga belastning, utan mer för min egna fobi för sjukhusmiljön. 

Idag skjutsade jag Alfons till dagis, sedan åkte jag till vårdcentralen för att ta blodprover, bland annat blodvärde och troponin. Därefter var jag i ett väldigt svagt ögonblick millimetrar från att bryta min fem år långa trend med cykel till jobbet varje dag, kom dock i grevens tid på bättre tankar och begav mig hem för att byta färdmedel till cykeln. Hade varit kämpigt att börja om den sviten… 

Vad gäller framåt nu så får jag väl helt enkelt lyssna på kroppen och känna efter. Jag har inte hunnit bli bitter ännu, glädjande nog. Dock så hade jag gärna velat och behövt tävla Moraloppet till helgen. Behöver ju en del hårdkörning inför Vasaloppet. En positiv sak är väl att jag nu hittills vilat två dagar och förhoppningsvis får ett uppvilat psyke, kropp och en hälsena som slipper klämmande pjäxor

Det var en liten uppdatering på läget. Trist att jag först varit osugen på att tävla, sedan försovit mig till Craft Ski Marathon i Grönklitt och nu detta. Men jag har ett gediget träningsjobb bakom mig både i år och från tidigare år. Så har jag bara viljan framåt så finns det mer att hämta ut kroppen, det är jag säker på! 

Idag lär det nog inte bli någon träning. Men ska jag tävla till helgen så bör det helst bli ett pass imorgon, om kroppen känns bra och värdena okej. 

Ha en fin dag!


2 kommentarer:

Anonym sa...

Jättebra att du kollade upp- hjärtan har alltid prioritet inom sjukvården.
I och med att du har en så stabil grundträning att stå på, skulle du inte kunna testa konceptet med träning varannan dag? Jag brukar själv känna mig klen på vilodagarma men det är för att kroppen är sliten. Dagen därpå brukar jag vara på gott humör igen och då får jag ju träna. Våga stå ut med att det känns kasst och misär de dagar du inte tränar. Testa en vecka eller två med det konceptet som försök? För lite dagbok över hur sömnen och humöret ter sig under tiden och sedan kan förhoppningsvis dra någon form av slutsats när försökspersonen är slut. Och du, inte fasta på alla vilodagarna bara för att du inte tränar.
Du får säkert ut mer bang for the buck i livet som helhet om du ger din kropp chans att kunna absorbera träningen. Dålig sömn, humör och nu även extraslag är ju din kropp som skriker på dig allt högre för att få dig att lyssna. Du fixar detta Adam! Våga vila och tillåt dig själv återhämtning.

Adam Steen sa...

Japp!

Jo, det hade varit bra. Men jag törs inte det. Lätt att bli stressad över uteblivna timmar tyvärr.

Bra inputs och vettigt tänkt! Tack för det :)

Yes!