torsdag, januari 20, 2022

Långsömn, provsvar och sparskola



Gårdagens middag - en rejäl tallrik med frukt, bär, nötter och vanilj-keso 


Hej. 

Jag fortsätter sväva i någon form av ingenmansland. Men en sak är ju bra med det och det är att jag bryter mönster. Att bryta mönster från det vanliga gör ju att resultatet blir ett annat, vilket i många fall kan vara önskvärt. Under en längre tid har jag ju känt mig stressad, trött, orolig och så vidare. Min kropp och min skalle har länge behövt återhämtning. Träningen har blivit som en ”måstegrej” och jag har känt hård press där. Pressen har bara kommit från mig själv. Jag vill ju såklart träna, tävla och vara i god fysisk form. Men det kanske har blivit för mycket av det goda i vissa perioder. 

Igår så åkte jag hem efter jobbet och lät mig själv känna efter för att bestämma vad jag ville göra. Det landade i att jag la mig i soffan och sov i lite drygt en timme. Därefter så gick jag till den närliggande ICA-affären för att köpa en massa frukter. Jag var sugen på det, trots att jag hade en färdig matlåda. Så middagen blev det ni såg ovan. Det blev ganska gott faktiskt! Den där vanilj-keson är galet god, ej sockerfri tyvärr, men vad spelar det för roll egentligen?! 

Efter min middag så duschade jag och gick sedan till sängs före klockan 20. Hade lite svårt att somna först, men före klockan 22 så måste jag ha somnat och sov ändå tills klockan ringde vid strax innan 08. Fick enligt pulsklockan in nästan 10 timmars sömn:



Klockan registrerar inte ”powernaps” utanför den vanliga sömnen, så jag fick mer sömn än så. Tycker den visar och stämmer ganska bra mot verkligheten. Så fortsätt inte kanonbra med djupsömn, utan lätt orolig sömn. Vilket jag tycker stämmer bra. 

När klockan ringde så var jag fortsatt trött och seg. Sover man för länge så är väl det inte heller så konstigt. Det blir nog en chock för kroppen som de senaste månaderna legat kring 5-6 timmar per natt oftast. 

Jag fick svar på proverna igår också: 





De såg bra ut. Både enligt läkaren på vårdcentralen och enligt min bekante hjärtläkare. Det var ju skönt! Dock så känner jag mig inte helt hundra ändå, även om det förhoppningsvis inte är något fel på hjärtat. Kan eventuellt vara en infektion som ligger och spökar. Troligen ingen träning idag heller med andra ord. Tråkigt! Har ju tränat bra och hade ju behövt börja tävla snart. Lätt att gräva ner mig nu och vara orolig över att jag tappar så mycket. Men men, det är så läget är just nu, jag måste försöka vara snäll emot mig själv och lita på att det blir bra till slut ändå. 
_____

Sparskola
Jag vaknade upp till en fin nyhet idag då en till person skaffat rocker-kortet med min länk:







Detta är inget samarbete med Rocker (jag får 250 kronor per person som skaffar kortet och 0,5% högre cashback, vilket alla som har kortet kan göra), jag delar med mig av en bra deal som hjälper er med att få ett gratiskort med bra förmåner. Ett kort där ni också får in pengar att handla för och där ni erhåller cashback på alla köp. Skaffar ni det kortet med denna länken så är det bara att tuta och köra. Smidigt med både ett fysiskt kort och ett digitalt i mobilen. Ni kan sen i er tur värva folk och få högre cashback. Skaffa kortet, följ instruktionerna, få in 500 att handla för och strunta i kortet därefter om ni inte vill ha det, kostar inget och enkla gratispengar. 

Så vitt jag vet så kostar ett betalkort cirka 30 kronor per månad hos de flesta banker. Att istället använda ett gratis som sedan genererar (för mig) cirka 100 kronor per månad som automatiskt sätts in på kortet i början av varje månad är ju ändå en enkel sak att spara pengar på. 

Jag använder sedan flera år tillbaka Fello som mobiloperatör: 



Det abonnemanget jag använder kostar 195 kronor i månaden för 36 gigabyte surf och resten fritt. Mitt abonnemang är dock någon äldre variant som inte går att välja längre tyvärr. Men det finns många andra fördelaktiga alternativ som ni kan välja med denna länken. Ni får en extra månad till halva priset och välja ett ytterligare fint välkomsterbjudande. 

Det enda som kan vara lite negativt för vissa är att man inte kan köpa en telefon på avbetalning hos Fello, som hos de flesta andra operatörer. Istället får man fixa en mobil själv. Men oftast har man ju en mobil och i de flesta fall fungerar den betydligt längre än vad man själv tror. Den senaste tiden så har jag bytt mobil vartannat år, men frågan är om man kan skjuta upp det ytterligare egentligen. Mobilen fungerar ju bra och det brukar inte komma så mycket nya funktioner ändå.  

Fello har också Telias nät, vilket var ett närmast måste för min del, då jag av egen erfarenhet märkt att det fungerar bäst på de ställen jag rört mig på genom åren. 

Andra saker att spara in pengar på är:

- Bolånet - jämför med andra aktörer, fråga din bank om rabatt, hota med byte annars. Jag har cirka 75% belåningsgrad själv, Nordea som bolåneaktör, 1,64% i ränta som jag låst till maj 2023. Det var tyvärr det lägsta jag själv kunde få. Har för låg inkomst för att få bättre erbjudande. 

- Elleverantör - kolla upp via tjänster på nätet. Jag har nyligen bytt till Göteborgs energi, låst avtal på flera år till 70,25 öre per kWh. Men då jag bor i lägenhet och inte behöver tänka på uppvärmningskostnader så blir det inte så stor skillnad i pris på mina cirka 150 kWh per månad. Men ändå värt att kolla på. 

- Försäkringar - även dessa tål att kollas på. Priset kanske inte är det enda som betyder något för alla, man vill ju också kunna få hjälp om det väl händer något. Jag har dock själv aldrig hittills behövt ha hjälp från ett försäkringsbolag, så jag har främst valt att gå på det billigaste priset. Det brukar oftast vara billigast att samla alla försäkringar hos samma aktör, då brukar man få samlingsrabatt. Själv har jag moderna försäkringar, som gav mig billigast pris på de försäkringar jag använder: helförsäkring bil (5580 per år), hemförsäkring (i min bostadsrättsförening ingick bostadsrättstillägg, så det behövde jag inte betala själv) (1328 per år) och personförsäkring (2376 per år). 

- Internetabonnemang, streamingtjänster, osv - TV och internetabonnemang är gratis i min lägenhet, vilket är skönt. Annars kan man ju även här jämföra och samla sina tjänster hos samma aktör för att få ner priset. Personligen hade jag dock inte betalat för TV-abonnemang då jag i princip aldrig tittar på vanlig TV. 

De streamingtjänster jag har är Spotify och Netflix. Här skulle man kunna gå ihop och dela på summan. Hos Spotify så kan man använda sig av ett familjeabonnang, vilket blir billigare. På Netflix så har jag det dyraste abonnemanget, vilket ger den bästa kvaliteten och även möjligheter för fler att kolla samtidigt.

Det blev lite nördigt detta. Men förutom träningen så har jag ett stort intresse i att försöka optimera min ekonomi och kunna spara så mycket som möjligt. Jag försöker få in de flesta pengarna på börsen. En börs som på slutet varit lite tråkig för mig med mycket volatilitet och nedgång. Men jag behöver inte de pengar som är på börsen på länge, så det är bara att försöka ha is i magen även där. Marknaden nu är ganska nervös, oro för inflationen och höjda räntor gör att den kanske inte vill betala de multiplar som många tillväxtbolag har. Men jag försöker äga större bolag som tjänar pengar, likt mitt största innehav Evolution och på sikt tror jag att det blir bra. Den som lever får se. 
_____

För att avsluta och återknyta till måendet så är det inte så mycket att göra än att avvakta och känna efter hur kroppen känns. Jag är inte på alltför dåligt humör just nu i alla fall, vilket är glädjande. Det kommer vända och bli bättre snart. Bara att gilla läget. 
_____

Om du exempelvis renoverar i hemmet och är i behov av att ändra något kring elektriciteten så kan det vara bra att anlita en proffessionell elektrikerDet hela blir bättre på alla sätt och vis. Saker blir rätt gjorda från början vilket sparar tid och pengar. Dessutom så finns det en risk att dina saker eller även personer kan komma till skada om det inte är fackmannamässigt utfört.

Ha en fin torsdag!

Inga kommentarer: