torsdag, november 18, 2021

LuftfuktareLuftfuktare kan vara ett sätt att hålla luftfuktigheten uppe under den torra vintern som nu närmar sig. Luftfuktighet är ett mått på luftens fukthalt i procent och låg luftfuktighet innebär torrare luft. Generellt sett behöver både djur och växter en högre luftfuktighet än vad vi upplever under vinterhalvåret. Man brukar säga att människans optimala luftfuktighet ligger på cirka 40-60 procent. När luftfuktigheten sjunker långt under detta blir luften torrare. Som ett exempel så kan luftfuktigheten under vintern i Sverige gå ned mot 10-20%.

Den låga luftfuktigheten förklarar varför vinterhalvåret kan kännas torr, och detta för med sig en rad konsekvenser. Bland annat så är luftburna sjukdomar mer överförbara i låg luftfuktighet, det är ofta vanligare med hudirritationer och man kan få problem i hårbotten. Även luftvägar lider av låg luftfuktighet då det är svårare att andas i den torra luften. Luftfuktare kan hjälpa till att lösa dessa problem genom att hålla luftkvalitén på en god nivå.

Hur mycket hjälper en luftfuktare?

Det är lite olika men enligt luftfuktare.se kan luftfuktighet ökas till ungefär 50% med en luftfuktare. Detta påverkar luften och inomhusmiljön positivt då luftfuktigheten dramatiskt går ned under vintern.

En högre luftfuktighet kan bl a ha följande effekter på inomhusmiljön:

- Minskad risk för luftvägsinfektioner

- Lindrar astmaattacker

- Lindrar allergier och luftvägsallergi

- Förbättrar luktkvalitén i huset

Alla dessa fördelar har lett till att luftfuktare blivit en populär lösning för både människor, växter och husdjur. 

Hur fungerar luftfuktare?

En luftfuktare fuktar via en lätt luftström som tillför fukt och ökar luftfuktigheten kontinuerligt. På detta sätt har man bibehållen luftkvalité. De flesta luftfuktare är dessutom ställbara så man kan justera luftfuktigheten efter behov.

Kan luftfuktare ge mögel?

De flesta luftfuktare kan inte ge upphov till en så hög luftfuktighet att det ska vara risk för mögel. Det är däremot viktigt att man under sommarhalvåret minskar på luftfuktarens effekt eftersom att luftfuktigheten naturligt går upp när det blir varmare. Det är också viktigt att en luftfuktare har fri sikt och inte står inklämd, för att fuktigheten ska spridas väl i bostaden.

Vilken är den bästa luftfuktaren?

Den bästa luftfuktaren är den som passar dina behov bäst. Det finns luftfuktare som är lämpliga både för kontor och för hem. Det finns luftfuktare som man kopplar in i ett vägguttag eller bärbara luftfuktare som laddas med batterier. Det finns luftfuktare där man kan tillföra essentiella oljor, och det finns andra som kan fukta i flera timmar. Variansen är helt enkelt väldigt stor, och för att göra ett bra köp behöver du först läsa på och jämföra. En bra jämförelsesida är luftfuktare.se.

Hur vet man om man har torr luftfuktighet hemma?

Om man upplever att man har torra luftvägar eller rethosta så kan det vara ett tecken på att luften är torr. Att ögonen kliar kan också vara vanligt förekommande. Läpparna kan också kännas spruckna. Om luftfuktigheten är låg kan man också sova dåligt.


Inga kommentarer: