lördag, oktober 05, 2019

Tredjeplats och nytt pers i HackmoraHejsan!

Så var årets Hackmora avklarat. Tufft lopp och på många sätt jobbigare än att springa Lidingöloppet eller andra längre lopp. Här gäller det verkligen att ligga på från start. Idag var dock första gången jag kan minnas som jag kände mig rätt pigg på uppvärmningen, det var en väldigt annorlunda känsla. Jag hade liksom ställt in mig innan på att det skulle gå bra och jag tycker det funkade bra idag, kul. 

Jag värmde upp rätt bra i totalt 30 minuter. Mot slutet av uppvärmningen så körde jag först en treminutersintervall i tröskelfart (3,39 min/km och 156 i snittpuls) och därefter körde jag 10 x 20 steg lite snabbare, med 20 steg i vila. Det var en bra uppvärmning. Resten var lätt jogg. 

Kom iväg sådär i starten, många hetsiga juniorer som sprang om utanför stigen. Trots att tempot var rätt okej så har jag nog aldrig legat så dåligt till efter en kilometer när grusvägen började. Därefter stämde det rätt bra och jag plockade placeringar och även tid på täten. Mot slutet av grusvägen så var jag inte långt ifrån de tre främsta på en fjärdeplats med lucka bakåt. Här kände jag mig så pass säker på att inte tappa någon position, tyckte kroppen svarade bra och försökte öka för att komma ikapp någon mot slutet. Andreas Svensson som vann fick lucka, men jag insåg att jag hade chans på pallen då de två framför inte var långt före mig. Med 200 meter kvar så lyckas jag passera Henrik Fjellborg och säkra tredjeplatsen. Kollar på klockan och ser att jag har chans att slå mitt bara ett år gamla pers. Matar på det jag har in i mål och kan konstatera ett nytt personligt rekord på 12,43, som 35-åring! Jävligt nöjd med det och dessutom så anser jag ju mig själv som en riktigt dålig löpare uppför, även skidåkare för den delen. Backar på 1-2 minuter brukar vara mitt bästa. Så det var riktigt skönt att kunna slå pers igen.

Siffrorna från loppet blev: 2,89 kilometer, 12,43 minuter, 228 höjdmeter, 4,24 min/km snittempo, 174 snittpuls (väldigt lågt kan jag tycka), 188 maxpuls (även det lågt). Kul att få lite andra mätvärden på min Garmin 945, (som jag är väldigt nöjd med), nu kan jag få diverse löpdynamikvärden som steglängd, balans mellan höger och vänster ben, andningsfrekvens och så vidare. Har inte satt mig in i det tillräckligt ännu, men jag lär mig. 

Efter loppet så fick jag med mig Stefan Sunnerberg och Johan Öhrn på en till vända uppför backen. Då körde vi "bara" de två sista kilometrarna på: 10,00 minuter, 1,96 kilometer, 185 höjdmeter, 5,07 min/km snittfart, 162 snittpuls och 175 maxpuls. Kändes okej, men jag fick verkligen bita i för att gå med Stefan. Sprang därefter ner till bilen och sedan blev det fyra kilometer ytterligare bort till omklädningen, denna gång på asfalt. Ville få lite okej fart i benen också, så jag snittade dessa fyra kilometer på 3,59 min/km med en medelpuls på 154, det kändes väldigt komfortabelt och fint. Det gäller att passa på att träna lite när möjligheterna ges, så istället för att "bara" tävla strax under 13 minuter fick jag in nästan 30 minuter i högintensivt tempo + totalt nästan 20 kilometer (1,45 h). En bra tränings- och tävlingsdag alltså!

För att försöka utvecklas och bli bättre trots min ringa träningsmängd så försöker jag fortsatt att låta bli socker och istället äta bra mat så gott det går. Tror det bara är bra för mig om jag skulle kunna tappa lite vikt, får se hur det går med det. Enda "nackdelen" med min sockerfria period är att jag blir så galet hungrig och äter som en jävla häst. Men det kan väl ha att göra med att jag är väldigt aktiv i vardagarna + att jag alltid skippar frukosten också på dessa dagar. 

Har fortsatt funderat på det här med dubbeltröskel och tänker försöka testa det framöver. Ett pass skierg och ett pass löpband, cirka 20-40 minuter effektiv intervalltid per pass, antingen rakt av eller i intervaller. Det gäller väl bara att försöka hitta ett lagom tempo som blir hårt, men inte sliter. Tror det kan bli en hit! Kanske kan få in 1-2 sådana dagar under veckorna så då borde det ge resultat.

Vi hörs imorgon!

Inga kommentarer: