torsdag, april 19, 2018

Längdskidsäsongen 2017/18

Världscupen och därmed även längdskidsäsongen är nu till sin ända och då kan det ju vara läge att se tillbaka lite på hur det gick. Framför allt eftersom det fanns en hel del svenska framgångar att glädjas åt.

Bra start direkt för Nilsson och Kalla

Precis som de senaste åren inleddes säsongens världscuptävlingar i finska Ruka med den så kallade Ruka-trippeln. Vår svenska sprintdrottning Stina Nilsson inledde på allra bästa sätt genom att vinna sprinten.
Därefter följde Charlotte Kalla upp detta med en andraplats på 10 km klassiskt och därefter en tredje plats i jaktstarten. Detta gjorde att Kalla även den lilla minitour som de tre tävlingarna i Ruka utgjorde.
Eftersom Stina Nilsson även vann förra säsongens världscuppremiär innebar detta att hon i höst har chansen att ta sin tredje raka premiärseger, som går i Seefeld i Österrike. Ska man tro spelbolagen är detta också något som är högst troligt. Hos till exempel bet365 som är ett av de bolag som erbjuder bets på längdvärldscupen, ger seger för Stina Nilsson i nästa säsongs världscuppremiär 2.50 gånger pengarna, följt av norskan Maiken Caspersen Falla samt amerikanskan Jessica Diggins som bägge betalar 3.00 gånger pengarna för seger.
På herrsidan dominerade norske sprintfantomen Johannes Høsflot Klæbo stort i Ruka och tog hem såväl sprinten som 15 km klassiskt, vilket även innebar att han tog hem herrarnas Ruka-trippel. 


Source: 'Charlotte Kalla 2015-03-25' by Ulf Gustavsson via Wikipedia (CC BY 3.0)

Första OS utan medalj på 24 år

Efter Ruka fortsatte såväl Charlotte Kalla som Stina Nilsson att åka bra och tog hem två respektive en världscupseger under december. Framgångarna för de svenska herrarna lyste dock med sin frånvaro. Inte förrän i slovenska Planica i mitten av januari kom de första svenska pallplaceirngarna på herrsidan när Teodor Peterson och Calle Halfvarsson kom trea i sprint respektive trea på 15 km klassiskt. 
Samtidigt vann Stina Nilsson sprinten i Planica på damsidan och Charlotte Kalla kom tvåa på 10 km klassiskt, vilket förstås var ett härligt formbesked inför OS.
I OS några veckor senare levererade som bekant både Nilsson och Kalla. Stina Nilsson höll för trycket och tog hem sprintguldet i stor stil och Charlotte Kalla tog lite överraskande hem guldet i skiathlon. Förutom det tog Kalla och Nilsson silver i både sprintstafetten och vanliga stafetten och utöver det ytterligare varsin individuell medalj.
För de svenska herrarna gick det däremot sämre. Inte en enda medalj, vilket inte hänt i OS-sammanhang sedan OS i Lillehammer 1994.

Björgen avslutade med seger

En liten revansch för de svenska herrarna blev det dock vid avslutningen i Falun där Calle Halfvarsson lyckades knipa en andraplats på 15 km klassiskt. Även de svenska damerna gjorde en fin avslutning med dubbelseger i sprinten i form av Hanna Falk och Jonna Sundling. 
Dessutom tackade Marit Bjørgen för sig och avslutade en nästan 20-årig världscupkarriär genom att komma på pallen i alla tre tävlingar i Falun och därmed även ta hem den avslutningstour som de tre loppen utgjorde. 
Den totala världscupen däremot tog Bjørgens lagkamrat Heidi Weng hem samtidigt som Johannes Høsflot Klæbo tog hem totalcupen på herrsidan.


Source: 'Marit Bjørgen' by Frankie Fouganthin via Wikipedia (CC BY-SA 3.0)

Inga kommentarer: