måndag, januari 16, 2023

En timme på bandet + nytt styrkeprogram



Nöjd efter en timme på löpbandet 

Hej på er! 

Efter gårdagens riktiga tävlingspremiär med min 9:e plats i Craft Ski Marathon så hade det kanske varit på sin plats med en lugn dag, eller en vilodag. Men livspusslet gör att jag ”måste” träna idag, för att vila imorgon. Dessutom brukar jag vara pigg dagen efter tävling. Jag tycker också att det är härligt att få springa efter en urblåsning av överkroppen som igår. 

Mitt nya arbetsschema nu efter nyår gör det mycket svårare för mig att hinna med dubbeltröskel på måndagar, men det gör inte så mycket egentligen. Istället får det bli cirka en timme balkong på dessa måndagar. 

Först var tanken att springa typ AII i intensitet i 45-60 minuter. Men jag kom på mig själv igår med att planera ett fullskaligt intervallpass, så det var väl bara att gilla läget och följa planen. 

Det jag betade av idag på bandet var 60 minuter i ett svep, fördelat på följande:

- 15 minuter uppvärmning @ 15 km/h

- 4 varv med: 3 minuter @ 17,5 km/h / 2 minuter @ 19 km/h / 2 minuter @ 18 km/h / 30 sekunder @ 20 km/h 

- 15 minuter nedvarvning @ 15 km/h

Allting på 0% lutning 

En fin och till slut ganska tuff timme där jag hann med respektabla 16,6 kilometer. Det kändes hur lätt som helst till en början och en bit efter hälften. Mot slutet av det tredje tuffare varvet började det bli lite mer jobbigt, men aldrig så att jag behövde slita ihjäl mig. Perfekt planerat med andra ord. Enligt pulsklockan hade jag en snittpuls på 164 över hela passet och en maxpuls på 183. Fint det!

Efter passet på balkongen testade jag ett nytt styrkepass som jag filat på under dagen. När det kommer till styrketräningen jag gjort det senaste året så har den varit bra för att motverka skador, få en bra och stabil bål och även någon form av kroppskontroll. Jag har dock märkt både förra säsongen och i denna att jag inte har farten och ”powern” som jag hade förr. Tidigare var jag nästan alltid en av de snabbaste ut från start och jag var också alltid en av de starkaste bland de jag åkte med i korta och branta backar. Men sedan 2020 har jag inte kört något gym och således ingen maxsstyrka. Jag inbillar mig ibland att det kanske är det som gör att jag saknat den där sista lilla ”punchen”. Detta testade jag idag:

- Tricepscurl (stakliknande rörelse) med kettlebell, ryggen på en pall - 3 x 10

- Clean & jerk med kettlebell - 3 x 10/arm

- ”Bänkpress” med kettlebell, rygg på pall - 3 x 10/arm
- Lutande rodd med kettlebell + band 3 x 12

- Sit-ups med kettlebell 3 x 12

⁃ Chins 3 x 10

⁃ Toes to bar 3 x 10

Detta blev mer åt maxstyrkehållet och jag blev trött i musklerna sådär som jag ibland kan sakna efter ett tuffare gympass. Jag har endast en kettlebell hemma och den väger 20 kilo, så jag får hålla till godo med det jag har och kanske fila vidare på detta, men det blev en fin start ändå! 

Passa också på att kolla in Tropilex hängmattor, perfekt sätt för återhämtning!

Inga kommentarer: