torsdag, oktober 27, 2022

Så här klarar du kylan under dystra bergsvandringar (6 tips)



Föreställ dig detta. En vacker, krispig vinterdag. De snöklädda bergstopparna kontrasterar vackert mot den blå himlen. Här och där hör du fågelkvitter och lövraset i vinden. Du känner dig levande och... du känner kylan! Det är svårt att njuta av all den skönhet som bergen har att erbjuda när din uppmärksamhet samtidigt dras till den kalla vinden som skär runt omkring dig. För ja, avslappnad njutning börjar med en varm kropp. Kalla fötter och händer hjälper inte. 

Du får en varm kropp genom att hålla igång cirkulationen. Det kan du göra genom att röra på dig eller genom att klä dig varmt. En kort biologilektion: din kropp är byggd för att överleva. När den omgivande temperaturen svalnar koncentrerar sig blodcirkulationen främst på bålen och huvudet. Det är där de viktigaste organen som hjärtat, lungorna och hjärnan finns. De små blodkärlen och de minsta kapillärerna får mindre uppmärksamhet från cirkulationssystemet. Du blir alltså först frusen i händer och fötter och sedan sprider den sig obehagligt till resten av kroppen. Att hålla händer och fötter varma är alltså inte bara en fråga om att ta på sig ett par tjocka handskar och strumpor, utan börjar med att hålla kroppen och huvudet varma. 

Okej, orsaken till att din kropp svalnar är nu helt klar för dig. Men om du läser den här artikeln är det naturligtvis för att du letar efter en lösning. Så här kommer de: 6 tips för härligt varma bergspromenader!

 Tips 1. Håll huvudet varmt 

Normalt sett är det bra att hålla huvudet kallt i de flesta situationer, men i det här fallet är det viktigt att hålla huvudet varmt. Så mycket som 10 % av din kroppsvärme går förlorad genom huvudet. Dra en tjock hatt upp till öronen och glöm inte bort en halsduk. Ull är ett utmärkt val eftersom den håller kvar värmen bra och transporterar bort fukt på ett utmärkt sätt. Känns ull kliande på huden? Välj då kashmirull (tyvärr lite dyrare) eller välj en blandning av ull och akryl (ofta lite billigare).

Tips 2. Håll den luftig 

Alla som regelbundet tar sig ut i bergen känner säkert till systemet med tre lager, där varje lager har sin egen funktion. Dessutom gör tre lager kläder det inte bara möjligt för dig att ta av och på något under vandringen, utan de ger också luft runt kroppen. Detta luftlager är viktigt för att dränera och avdunsta svett så snabbt som möjligt. Fukt kan frysa, och då blir det riktigt kallt. Se till att det finns luft inte bara i kläderna utan även runt händer och fötter. Det är frestande att täcka fötterna med tjocka strumpor och dra åt skosnörena. Men genom att göra det pressar du cirkulationen lite och svetten har ingen plats att dräneras från huden. Resultatet är obekväma svettiga fötter som sedan kan svalna mycket snabbt. Så föredra lite rymligare skor och ha strumpor som inte är för trånga. Om det inte räcker kan du hjälpa Moder Natur med det här livshacket: uppvärmda strumpor. Låt dig inte avskräckas av att kontrollerna är komplicerade eller att du måste byta batterier hela tiden. Uppvärmda strumpor är utformade så att de har en enda kontrollknapp som gör att du kan sätta på eller stänga av strumpan och justera värmeinställningen (vanligtvis tre inställningar). Överst på strumpan finns ett tunt uppladdningsbart batteri som du inte känner när du går, detta batteri brukar räcka för 2-8 timmars varma fötter. Särskilt under extremt kalla dagar eller högt uppe i bergen är en uppvärmd strumpa ingen lyx. 




Tips 3. Skydda ansiktet 

Om det är riktigt dystert och kallt ute är det en bra idé att ge ansiktet lite extra uppmärksamhet. En vanlig dagkräm kan frysa eftersom den ofta innehåller mycket fukt. Använd därför en fet ansiktskräm, som förresten kan vara Vaselin. Detta förhindrar inte bara att huden fryser, utan ser också till att huden är väl skyddad från att torka ut. Och du får inte ta miste på solens kraft på toppen av berget, även om det känns svalt kan du snabbt bli solbränd. Så täck ansiktet och läpparna med en bra solkräm med UVA- och UVB-skydd, minst faktor 30. 

Tips 4. Hur du håller händerna varma 

Det första stället där du känner dig kall är kroppens ändar. Fingertopparna, sedan fingrarna och sedan resten av händerna, brrr. Det är det som du vill undvika mest. När du väljer handskar ska du se till att de alltid består av minst två lager. Ett inre lager som transporterar svetten utåt och ett yttre lager som skyddar väl mot vind och fukt. När det gäller handskar kan du också välja elektriska handskar. Beroende på omgivningstemperaturen och den värmeinställning du använder ger uppvärmda handskar 2 till 8 timmars varma händer. 
 
Tips 5. Tänk på dina ben 

Under en rask fjällvandring utsätts musklerna för mycket arbete. Ju fler muskler du använder, ju kraftigare du bränner dig, desto mer värme frigörs. Efter en 10 minuter lång brant vandring är blodcirkulationen också livlig, så att värmen fördelas väl i kroppen. Men det kommer alltid en tid när man vill vila. Det är där som risken för nedkylning och, om du svettas mycket, ibland även risken för hypotermi lurar. Vad kan du göra åt det? Ta det lugnt fem minuter innan du tar en paus, så att du svettas mindre och den befintliga fukten hinner avdunsta. Har du tänkt på 3-lagerssystemet för överkroppen? För benen gäller principen om två lager: bär alltid bekväma, stretchiga värmebyxor under dina vanliga byxor. De håller dig varm, ger dig ett extra lager luft och hjälper dig att transportera bort fukt. 
 



Tips 6. Goda förberedelser är halva slaget 

Förberedelserna för en bra promenad börjar inte i samma ögonblick som du går ut genom dörren. Om du planerar en intensiv timslång promenad, se till att du går i säng i tid kvällen innan (en trött kropp svalnar snabbare), helst inte dricker alkohol och har ätit en proteinrik måltid. På morgonen är en chokladcroissant mycket frestande, men välj långsamma kolhydrater som fullkornsbröd, havregrynsgröt och banan. Glöm inte heller att dricka mycket vatten; en välhydrerad kropp har bättre förutsättningar att utföra alla kroppsprocesser optimalt och hålla igång din förbränningskamin. 

------- 
 Den här artikeln har skrivits av experterna på HeatPerformance®, specialister på uppvärmda handskar, strumpor och kläder. Lider du snabbt av kyla, inte bara vid extremt låga temperaturer? På HeatPerformance.co.uk hittar du mycket information om kalla händer och fötter, vad som orsakar dem och vad du kan göra åt dem.

Inga kommentarer: