söndag, januari 02, 2022

Vlogg: Säsongspremiär - träningstävling

 

Hej.

Vloggarna duggar tätt nu. Såhär tätt var det inte meningen att det skulle bli, ej heller kommer det bli det framgent. Men nu passade det bra med en ny i samband med säsongspremiären som var en träningstävling. Jag kommer inte orka filma på alla pass, utan det kan komma någon ny vlogg sporadiskt.


Vi hörs!

13 kommentarer:

Anonym sa...

Kul med en vlogg igen! Jag rev av min tävlingspremiär den 28 december. Tyckte själv att jag sög och tänkte kliva av efter första varvet men när totalsträckan var 5 km så skärpte jag till mig, hade fått skämmas rejält annars. Har du några tips över hur man kan tänka under tävling? Jag får typ ångestpåslag när jag går ut för hårt och sedan kommer de negativa tankarna som ett brev på posten och jag snackar ner mig själv nå jävulst i huvudet.

Adam Steen sa...

Tack! Bra att du bet ihop och körde i mål!

Ja du. Det är nog lite personligt hur man är själv tänker jag. Dessutom vad man har för åkarprofil liksom. Jag som är gammal och satsar på långlopp kan ju knappt öppna hårt längre och typ alla lopp jag kör är ju masstart, så då gäller det att försöka vara med bara. Vad gäller tankar så har jag nog tyvärr inga bra tips, stämmer det och det går bra så brukar tankarna vara bra också och vice versa. Du som kanske öppnar för hårt måste nog lära dig att tagga ner lite och försöka åka loppen jämnare. Sen om du spränger dig och de mörka tankarna kommer så kanske du ska intala dig själv att det är bra träning, kämpa hela vägen ändå och att det bli bättre nästa gång kanske?

Anonym sa...

Tack för svar :-)

Adam Steen sa...

Ingen orsak :)

Anonym sa...

Vad är en lämplig frekvens när man kör ski-erg? Jag har kört på motstånd 1 till 6 och displayen visar att jag ligger på ca 70-90 spm. Insåg när jag skulle köra ett pass från Wickström coaching som hette frekvens-variationen där man ibland skulle dra på 40 spm att det typ inte gick att dra så sakta. Vad gör jag för fel? Drar jag för korta drag? På skidor är jag ju inte alls så snabb i frekvens och man ska väl försöka dra så skidlikt som möjligt?

Adam Steen sa...

Jag ser att många har för låg frekvens mot vad iaf jag vill ha. Jag kör i princip alltid på motstånd 8 och försöker alltid ligga kring 60 på intervallerna. Det är ungefär samma som jag har på skidor och rullskidor. Okej, 70-90 var väldigt högt, jag kan vara uppe nära 70 som högst vid kortare intervaller. Motstånd 1-6 brukar man ju också ha lägre frekvens på. Men du får helt enkelt räkna tag när du åker skidor och sen försöka jämföra det med Skierg. Kanske filma båda försatt se skillnad. Precis, man vill dra så skidlikt som möjligt, det försöker iaf jag :)

Anonym sa...

Appropå din ömmande hälsena. Hur är det med vardags-skorna? Klämmer de på hälsenan? För mig har det varit skor som tryckt, då svullnar det en aning och känner av den mer. Pga att den svullnat känns den tex i pjäxor trots att de förut funkade fint. Med min hälsena var det en irriterad slemsäck som spökade. Löpning ökade blodcirkulationen och mot slutet av långa pass avtog smärtan trots att jag kunde känna av den i början av passen. Det viktigaste för mig var att helt undvika alla sko-don som tog i och irriterade hälsenan. Några äldre träningsskor klippte/tog jag till och med bort vaddering mm från hälkappan för att det inte skulle trycka och irritera. Excentriska tåhävningatär är väl annars en klassiker mot trilskande hälsenor.
Även vissa av mina halvlåga tränings-strumpor gick bort pga att de tryckte för mycket på det ömma stället på hälsenan. Känn även igenom muskulaturen i vaden, gå i sidled mellan musklerna. Det kan vara en stramhet i muskelfasciorna som gör att de inte glider mot varandra lika lätt som det är tänkt, känn i nedre delen av vadmusklerna där de övergår till att bli mer seniga. Hittar du något ömt område så bearbeta det i riktning tvärt mot muskelns dragriktning. Det är alltså inte stretch det handlar om utan att få upp elastisiteten i sidled.

Adam Steen sa...

Tja. Bra, fråga. Jag har inte tänkt på att dom klämmer och inte riktigt känt det i samband med användning av dessa heller. Bra tips med att åtgärda skoproblematiken, tack. Yes, har även tänkt att jag ska bli bättre med foamroller och massagepistol på vaderna, tror det kan hjälpa. Precis! Tack för tipsen :)

Anonym sa...

Upplever du ofta att det tjuvskejtas bland de som stakar?

Anonym sa...

Ser det faktiskt som ett sundhetstecken att du försov dig. Det krävs nämligen energi för att orka vila/sova. Är man för stressad så går det inte. Om man nu ska försöka hitta något bra med att du försov dig från en tävling :-)

Adam Steen sa...

Nej, det tycker jag faktiskt inte :) Var fick du det ifrån? Har du upplevt det?

Så är det nog kanske :)

Anonym sa...

Sjukt bra kämpat på Craft Ski Marathon oversleep uninvitational edition!!
Nu får du vila duktig och återhämta dig!

Adam Steen sa...

Haha tack! Ja, jag ska försöka. Lär behövas efter denna urblåsning :)