måndag, januari 24, 2022

El per timme - en lösning för framtiden

Många har nu märkt av att elpriset är toppat. Det står på aldrig tidigare skådade nivåer. Det innebär att folk är beredda att testa det mesta för att se om de kan få ner elräkningen. Det var inte alla som hann binda sig på elpriset under förra sommaren och det har de fått sota för dessa vintermånader. I jämförelsetjänster av elbolag så kan du nu välja timpris på el men det är inte alltid så rättvist när man jämför med rörliga elavtal i övrigt. 

Timpris eller rörlig el

Två elbolag är det som lyft timpris på tapeten igen. Båda elbolagen går att läsa vidare om på jämförelsetjänsten Elbyte där du kan välja billiga timavtal på el. Först kom Greenely med sina smarta prylar och sen kan man säga att Tibber kopierade affärsmodellen och maxade den med ännu större investeringar. Nu har Greenely tagit in 30 miljoner och laddar för att köra en comeback i kampen mellan Greenely vs Tibber. De tjänar inte pengar på el utan säljer den för inköpspris här och nu. Deras ide är att tjäna pengar på smarta prylar som laddboxar. Rörligt elavtal innan dessa egentligen innebar att elpriset reflekterade hela månadens elpris. Frågan är om det går att tjäna pengar på att använda el på natten. När elen är billigast är något många tänker på när de överväger timavtal. 

Vilka produkter är energibovar

En tvättmaskin drar enligt Elbyte 1-2 kwh användning per år och de flesta hamnar mellan 150-200 kwh per år i bara tvätt. 

En diskmaskin drar 1-1,5 kwh, också enligt Elbyte vilket resulterar i 100-150 kwh per år om du kör de en gång per år. 

Utifrån detta kan man tänka sig att uppvärmningen av bostaden är den största kostnaden och då gäller det att vrida på element / golvvärme eller stänga av det under eftermiddagen efter jobbet. 

Ska man välja el på timme

Det är bara att kolla på genomsnittspriset från användarna som elbolag rapporterar in till Elbyte för att se att det går att tjäna pengar på elpris per timme. Ju dyrare elpriset blir desto viktigare är det med alternativ till de klassiska elavtalen. Man måste helt enkelt tänka på om elpriset är billigare på natten eller när under dagen elen är billigast. De som tycker det är mest värt att köra el på timmen är husägare med stora volymer i förbrukning av el eller de som har svårt att få ekonomin att gå ihop. 


Inga kommentarer: