måndag, oktober 11, 2021

Självdragsventilation

 Tjenare  kamrater.

Ditt inomhusklimat är kanske inte något du tänker speciellt mycket på om det fungerar. Gör det inte det så gör du troligen något åt det. Men om du tror att det fungerar, men ändå inte gör det så kan det skapa problem med luften, ventilationen och så vidare. Det kan till slut göra så att din hälsa försämras, med luftrörsproblem, huvudvärk och så vidare. Något jag tror att ingen vill uppleva.

Ett vanligt ventilationssätt för hus fram till mitten 70-talet är så kallat självdrag, eller självdragsventilation. Detta innebär att ventilationen sköter sig själv, utan fläktar. Det kan dock innebära vissa bekymmer, såsom ökad energiförbrukning, samt att det är svårt att själv styra ventilationen om man exempelvis vill öka eller sänka den.

Självdraget använder sig av enkla fysiska lagar som att varm luft stiger och går ut genom tak, kanaler i väggar och en eventuell murstock. På så vis skapas det ett undertryck och kallare luft kommer in genom otätheter som fönster, med mera. Desto större skillnader mellan inom- och utomhustemperatur, desto bättre fungerar detta så kallade självdraget.

Bor man i ett äldre hus och har problem med att ventilationen inte funkar som man själv vill så finns det professionella företag som kan hjälpa till med att lösa ens problem, för att på så vis kunna bo i ett bättre och mer önskvärt inomhusklimat. Detta är väldigt viktigt att det fungerar, för att man ska slippa bli sjuk och få problem med exempelvis mögel som kan sätta sig på luftvägar och liknande.

Inga kommentarer: