tisdag, juni 01, 2021

Ett helt team bakom åkarna

 Det ligger blod, svett och tårar bakom en idrottsprestation på elitnivå. Det är i alla fall så det brukar låta och det är sant på många sätt. För att bli världsmästare och vinna världscupstävlingar behöver det läggas många timmar i skidspåret och på gymmet. Men det är inte det enda som behövs. 

Bakom varje elitåkare i landslaget finns det tränare, läkare och andra experter. De utgör en stor del av framgångarna och de är viktiga för åkarna

Inte unikt för skidåkare
 Att det finns ett helt ”team bakom teamet” är inte unikt för det svenska skidlandslaget, eller något annat skidlandslag för den delen. Nästan alla större idrottslag på elitnivå har ett team av läkare, fysioterapeuter, mentala coacher och experter inom respektive område. Hockeyklubbar har exempelvis experter som är ansvariga för utrustningen medan motorstall har mekaniker. I Formel 1 är det Mercedes som enligt spelbolaget bet365 odds och sportnyheter är förhandsfavoriter att vinna konstruktörsmästerskapet. De hade inte kommit långt utan sina mekaniker, oavsett hur bra Lewis Hamilton och Valtteri Bottas kör. Oddset att de vinner Formel 1 21 är 1.36.  

Fysio alltid på plats
 Ett medicinskt team finns nästan alltid på plats vid stora skidtävlingar. Förra säsongen valde Sverige att dra ned på antalet i det medicinska teamet, vilket inte gick hem hos åkarna. Framför allt inte hos Frida Karlsson, som skadade foten efter att ha klämt den i en dörr. Utan rätt personal på plats tvingades hon att stå över tävlingar och det är något som hon har kritiserat ledningen för. 
Under kommande säsong har landslaget bestämt att det alltid kommer att finnas minst två fysioterapeuter på plats vid tävlingar uppger Expressen. De kommer att finnas till hands vare sig en skada har uppstått i skidspåret eller utanför. 



Nytt vallateam till 21/22
 För ett skidlandslag är ett bra vallateam avgörande. Det är de som analyserar väder- och snöförhållandena och preparerar skidorna. I det svenska vallateam är en vallare ansvarig för en eller två åkares skidor. En vallare kan samtidigt ha en större betydelse för åkarna än att bara vara någon som ser till att deras skidor glider bra. Ebba Andersson var utom sig när hennes personliga vallare petades från teamet. Rickard Andreasson var som en coach som peppade henne inför tävlingar, såväl som en vallare. 
 
Det har under våren skett förändringar i det svenska vallateamet för att ge åkarna de bästa förutsättningarna. Totalt finns det sju vallare, varav Petter Myhlback är ansvarig för teamet. Nya tillskott för säsongen är enligt SVT Martin Norrgård och den före detta längdåkaren Thomas ”Oljan” Eriksson. Trots kritiken från Ebba gällande hennes vallare, verkar det som att de flesta åkare är nöjda med uppställningen inför kommande säsong. 




Medicinska team, vallateam, tränare och andra experter. Alla hjälper till att bygga en elitåkare och är oumbärliga på sitt sätt. Trots att det är långt kvar till skidsäsongen pågår arbetet för att hitta de bästa förutsättningarna. Landslaget har redan presenterats och det finns både nya och välkända namn som ska försöka försvara Sveriges position som skidnation säsongen 21/22.

Inga kommentarer: