torsdag, juni 10, 2021

Aktie-, spar- och börssnack

Hej på er. 

Nu är domänen https://www.addesteek.se/ fixad känns kanon! Det kommer nog ta ett tag innan jag hittar rätt nisch på att driva mina båda siter. Men som jag nämnde igår så finns möjligheter till att köpa annonser på denna sida, maila mig på: adam@adamsteen.se.

Jag kan nämna mina senaste affärer på börsen och min portfölj:


Jag använder belåning på min portfölj, ligger kring max 10%, just nu cirka 7%. Den senaste tiden så har jag köpt lite Embracer på belåning när den dippar och sålt när den gått upp. Men det rör sig då bara om en liten del av mitt innehav totalt. Embracer är fortsatt mitt största innehav. Jag har en förhoppning och en målkurs på cirka 300, då kommer jag sälja av minst hälften av innehavet. Det för att åter öka innehavet i Evolution, för att bli av med belåningen och för att eventuellt köpa en ny bil. Vi får se hur det går med den biten. 




En annan affär jag gjort på slutet är att köpa inlösensaktier i Kinnevik. Det då dessa handlas till rabatt kontra Zalando-aktierna man sedan erhåller. 143 stycken inlösenaktier ger 28 stycken Zalando-aktier. Rabatten när jag köpte låg kring 10%. Risken är att du sitter fast med pengarna en tid när de omvandlas till Zalando. 

Den svenska portföljen innehåller i storleksordningen: Embracer, Evolution, Sinch, Kindred, Avanza och Kambi. 

Jag har även följande fonder: Spiltan aktiefond investmentbolag, Länsförsäkringar global indexnära och SEB Sverige indexnära A (skulle kanske byta denna till Avanza zero). 

Min amerikanska portfölj innehåller: Amazon, Apple, Alphabet (Google), Netflix och Facebook. I nämnd storleksordning. 

Tidigare så hade jag en stor vikt mot värde- och utdelningsaktier. För cirka ett år sedan viktade jag om till tillväxt och tech. Min plan är att äga det på obestämd tid framåt, för att sedan åter vikta om till värde. 

Min tanke har länge varit att kunna leva helt eller delvis på portföljen, tidigare var det utdelningar som gällde, nu är det snarare att använda mig av fyraprocentregeln. Alltså sälja av fyra procent av innehavet varje år och använda mig av det. Planen där blir isåfall att göra det vid nyår, sätta hela summan på ett sparkonto (det med bäst ränta) och sedan ge mig själv ”lön” varje månad. Överblivet kapital sätts tillbaka in i portföljen. 

Jag är inte så långt ifrån att kunna sluta jobba, skulle nog faktiskt kunna gå redan nu, men snål som jag är så är det lite tufft att börja ta från portföljen såklart. Jag har varit duktig på att dra ner på de fasta kostnaderna, så trots min nettolön på 12500 så har jag kunnat spara en del av det varje månad. De senaste månaderna har jag nu byggt upp ett extrakapital på ett sparkonto som ska gå till räkningar efter jag fått min sista lön i juli. Jag kommer klara mig till nyår minst på detta. Därefter får vi se hur jag gör, jag har muntligt klart med ett jobb där jag kan jobba lite som jag vill (om jag lämnar in ett schema i god tid innan bara), det känns ändå som en trygghet! 
_____

Idag så slutar eleverna skolan, jag har en vecka kvar innan jag får min långledighet. Det kommer gå fort! 

Inga kommentarer: