måndag, januari 18, 2021

När träningsmotivationen tryter

 


Visste du att 2,1 miljoner svenskar besöker gymmet enligt uppgift från Svenska Dagbladet, och att vi därmed tränar mest i Europa? Trots det kasseras otaliga gymkort innan de ens hunnit användas och vi kastar cirka 3 miljarder kronor i sjön i så kallat träningssvinn. Orsakerna är flera enligt Friskis & Svettis, dels spelar friskvårdsbidragen som delas ut av många arbetsgivare in. Trots att idéen bakom bidragen är att främja folkhälsan och göra det enklare och billigare för arbetstagare att röra på sig är det lätt att träningen inte blir av när gymkortet inte bekostas ur egen ficka. Dels kan orealistiska och för högt ställda mål i samband med ett nytt gymmedlemskap göra att motivationen tryter efter kort tid, man tappar träningslusten och har svårt att komma igen.

En annan faktor som spelar in är brutna nyårslöften då man efter julhelgens frosseri och stillasittande bestämmer sig för att tillbringa mer tid på gymmet och uttalar detta genom ett officiellt löfte. En trolig orsak till att många tappar geisten bara några veckor eller månader in på det nya året är höga förväntningar kombinerat med olika förbud (intag av sötsaker, kaloririka rätter och så vidare) sällan är bra när det gäller att bibehållen träningsglädje över tid. Kanske satsar man mer på att uppfylla sitt nyårslöfte än på att ha roligt på vägen och missar att ägna sig åt en träningsform som känns lustfylld, rolig och passar just en själv. Som en person som är van vid att röra på sig och gör det ofta, kan det säkert se ut som att jag aldrig kämpar med motivation. Faktum är dock att det händer oss alla, oavsett vilken nivå vi befinner oss på. I det här inlägget tänkte jag därför dela med mig av mina bästa tips för att vända skutan åt rätt håll när det känns motigt med träningen. 

Grundläggande strategier hjälper

Att återfå träningsmotivationen efter en tung period bygger på vissa mentala- och fysiska strategier som kan liknas vid pokervärlden där den grundläggande strategin innebär att även världens bästa pokerspelare ibland förlorar, och att man bör undvika misstaget att tro att man vinner varje gång man spelar. På liknande sätt bör du inte förvänta dig perfekt prestanda varje gång du tränar eftersom det kommer att trötta ut dig och få dig att tappa motivation. Den bästa träningen är den som blir av - stundtals är det därför bra om du sänker ribban och inte kör ut dig själv till max. På så vis upprätthåller du motivation och glädje i det långa loppet. 

Testa något nytt

Även om skidåkning i olika former är en av mina favoritaktiviteter är det lätt att bli hemmablind och trött ibland. Som tur är finns det en rad olika träningsalternativ där ute som du kan utforska när din “vanliga” sport tråkar ut dig eller det känns motigt. Jag har exempelvis alltid varit sugen på att lära mig vågsurfa eftersom jag älskar att träna ute i naturen. I Sverige är surfsäsongen kort men alternativ finns bland annat nere i Varberg och surfskola står på min önskelista över aktiviteter i sommar. Genom att variera din träning och kasta dig in i något helt nytt utvecklar du både kropp och knopp och får vara novis för en stund. 

Sätt upp realistiska mål
De flesta atleter på proffsnivå har en sak gemensamt, de sätter höga mål och lyckas i de flesta fall sätta dessa. Oavsett vilken nivå du befinner dig på vad gäller kondition och styrka är det bra att sätta upp realistiska mål kring din träning för att hålla motivationen uppe. Personligen håller jag mig undan från mål som har med kropp och kilon att göra då sådana mål tenderar att misslyckas och vara kontraproduktiva för träningsglädjen. Jag rekommenderar istället att man formulerar mål i form av milstolpar som har mer med personliga (tränings)utveckling att göra. Ett exempel är att du inom x antal månader har som mål att springa på viss tid som löpare, eller att lyckas med en snårig yogaposition som yogi, eller vinna en padelturnering mot vännerna efter flera månaders idogt spelande

Inga kommentarer: