måndag, mars 02, 2020

Mitt Vasalopp 2020



Bild från Vasaloppet 2015 där jag blev 48:a. Egentligen det enda Vasaloppet som gått bra för mig. Resten har varit mediokra resultat mer eller mindre. 

Hej på er. 

Nu är jag lite mer lugn och sansad. Jag ska försöka gå igenom loppet lite mer. 

Starten
Stod långt till vänster för att få stå så långt fram som möjligt. Ett dåligt drag då det blev svårt att komma över på ett bra sätt till höger. In i backen blev det totalstopp och folk forsade förbi på högersidan. Ridå. Hela backen mer eller mindre gick väldigt långsamt på grund av kön och min dåliga start. I början så åker en kille bredvid mig med en skida, han sparkar sig fram med ena benet, han måste ha tappat  skidan på något sätt. Undra hur han tänkte? Kände mig ändå rätt pigg i backen och hade kunnat åka betydligt snabbare. 

Myrarna
Uppe på myrarna när jag ska dricka så märker jag att det frusit i munstycket så jag kan inte dricka något ur av den medhavda drickan. Det är ett spår som funkar att åka i, resten är översnöat och det tar mycket krafter att försöka passera folk. Jag tänker att jag håller mig lugn, hoppas att det går ihop och att vi kommer ikapp täten. Har ingen aning om hur det ser ut framför. Men det går inte ihop och jag känner att jag får slita för att åka med min grupp som ligger en bra bit över plats 150. 

Mångsbodarna-Evertsberg 
Sliter ner från Mångsbodarna, många som passerar mig där. Börjar ledsna ur. Upp mot Risberg så börjar jag känna mig hungrig och min puls är väldigt låg. Kanske för att jag fått i mig för lite näring. Tappar placeringar även uppför. Efter kontrollen i Risberg så släpper jag iväg en ny grupp. Tankar om att bryta börjar dyka upp i det tuffa föret. Har varken ork, skalle eller superskidor

Vid Evertsbergssjöarna står pappa och langar. Här var jag en hårsmån från att kliva av, även här min bror Jone bröt. Men jag stannade till, släppte av mitt bälte, tog en dricka och fortsatte. Fick en liten boost här och plockade många placeringar upp mot Evertsberg. Såg en stor klunga ganska nära framför som jag tog upp jakten på. Ner från Evertsberg så tappade jag dock den en aning. 

Evertsberg-Krångåsen
Vid vägundergången i Vasslan så var jag rejält hungrig. Ropade efter godis och till slut vaknade en dam till som tryckte in en chokladbit i munnen på mig. Tack! Hade en bra period och plockade personer genom Björnarvet, uppför Lundbäcksbackarna och in mot kontrollen i Oxberg. Det kändes inte toppen, men inte heller dåligt, mer än att jag var less att ligga så långt bak. 

Fortsätter att mata på ner mot Gopshus, jag drar hela tiden själv och passerar en del åkare. Detta fortsätter in mot Hökberg också, blir dock omkörd av en person innan kontrollen. Efter kontrollen i den sköna utförskörningen blir jag åter omkörd av en person jag just plockat. Här började jag bli väldigt trött och less. Sjukt tufft med ett åkbart spår, att köra förbi tog väldigt mycket kraft. 

Kände mig ändå skapligt stark uppför och kunde plocka på åkarna framför. På platten slet jag som ett djur. Vid Läde var jag så trött att jag inte trodde att jag skulle ta mig i mål, det gick sjukt tungt, men möjligen inte skidorna, utan även spåren/föret gjorde sitt till. 

Någonstans med cirka 14 kilometer kvar hör jag att jag ligger kring 123:a och jag kör då för målsättningen att klara topp-150. 

Krångåsen-målet
Med cirka 12-13 kilometer kvar, strax innan Krångåsen så ändras spåren helt. Det blir mycket hårdare med en liten ishinna i botten och helt plötsligt får man mycket mer gratis i varje stavtag. 

Jag matar på in mot kontrollen i Eldris, passerar en fransman som hakar på och jag börjar bli lite piggare igen. Vänder mig om just innan kontrollen och ser att Kari Vikhagen Gjeitnes är på väg ikapp. Jag, fransmannen och Kari kör sedan lagtempo hela vägen i i mål. På upploppet orkar jag inte ens fundera på att spurta, dels för att inte störa Kari som ändå åkte för en fin placering och dels för att jag var för trött. 

Sammanfattning 
Ja, det var väl ungefär mitt lopp det. Lite positivt med en lite bättre trend sista halvan och att jag inte som förra året vägrade totalt. Men långt ifrån ett bra lopp och det gör mig självklart besviken. Trist att drickan fryser, fast jag blåser tillbaka den i munstycket. Någon som har tips? Sjukt också att jag på Lidingöloppet i höstas blev 61:a och fick stryk av tre tjejer, igår blir jag 117 och får stryk av 5(?). En gång tidigare har jag får tjejstryk i Vasaloppet och det var av Britta förra året. Nu var väl inte det hela världen, det värsta är ju att känslan var så dålig överlag. 

Klart att jag är besviken och tänker direkt efter målgång att aldrig åka mer. Men samtidigt vet jag ju med mig att jag inte är såhär dålig. Jag har ett driv i träningen och tycker det är roligt. Dessutom märker jag ju på mina mätbara träningsapparater: Skierg och löpband att jag är bättre än tidigare. Så jag tror inte det är något fel på det fysiska. Nåväl, nogältat om det. 

Det har ju även varit en dålig uppladdning innan med sjukdom och uppbrott på hemmafronten. Det lär väl ha gjort sitt till också. Nu ska jag inte skylla på det, men jag tror helt seriöst att jag haft en sväng av Corona-viruset. Den där jävla Coronan som förstört börsen totalt. Jag är helt övertygad om att det inte är det minsta farligt för de flesta personer. Men folk reser ju hela tiden och det är säkert många som har det/haft det utan att märka det. Man åker ju inte in till sjukan för vanliga förkylning-symptom tänker jag och innan denna mediehysteri var det väl ingen som tänkte på Corona. Min sjukdom innan var ju helt annorlunda mot tidigare förkylningar med dåliga luftrör, mycket slem i bröstet, hosta, feber och huvudvärk. Så jag tror på fullaste allvar att jag haft Corona-viruset. Skratta om ni vill. 

_____

Nu blickar vi framåt. När jag sen flyttar till egen lägenhet så får jag försöka optimera livet än mer och träna mycket när jag är ensam, samt mindre när jag har Alfons. Jag tror det kommer bli bra!

10 kommentarer:

Sandbacchus sa...

Trist när det inte går som planerat på loppet som alla pratar om och som verkar vara det enda som räknas. Du har ju gjort bra resultat i andra lopp i år och fasen - glöm inte det! Sedan är det väl bara att ta med sig lärdomarna från ännu ett lopp och därmed ha bättre möjligheter att göra en topprestation nästa gång! Tjejerna är grymma och Linas insats alltså - coolt!

Kör hårt! Och att du skulle kasta in handduken , yeah right...

Adam Steen sa...

Ja du har helt rätt! Tack :)

Janne sa...

Superanalys ju. Tror att sjukdom, uppbrott, börs, jobb, fryst dricka och skidor säkert kostar 5 placeringar vardera. Det betyder att din 122:a plats totalt skulle bli som sämst en 92:a plats, kanske ännu bättre en bra dag. Nu kommer allt bara bli bättre, kämpa nu mot nya mål.
Lycka till,du är grym.

Adam Steen sa...

Tack för det! Vi hoppas på det :)

Anonym sa...

Klart uppbrottet påverkar resultat och skalle, annars vore du inte mänsklig.

Adam Steen sa...

Sant!

Johan Berg sa...

Inte optimal uppladdning direkt med allt som har hänt...

En annan sak jag tänkt på är om inte Vasaloppet är för långt för dig? Tänker då på genetik, muskelfibersammansättning etc. Såg att Erik W. en gång skrev att du slog honom i alla lopp upp till seedningsdistans dvs 40-45 km men att han han slagit dig i typ alla Vasa,lopp. Genetiken är ju ändå lite svår att komma runt tänker jag...

Adam Steen sa...

Nej sant.! :)

Ja du, så kan det ju vara också :)

Johan sa...

Varm dryck i bältet innan start. Isolerad slang förstås. Jag hade bara lite problem men ha munstycket i munnen 10-20 sekunder så gick det bättre. Har läst att visa moddar munstycket så det blir större öppning och fryser mindre.

Adam Steen sa...

Ska testa varm dryck! Har isolerad. Det är munstycket som fryser. Hur moddar dom? :)