måndag, augusti 21, 2017

Börja träna målmedvetet och hälsosamt

Har sommaren tillbringats med sena kvällar, god mat och en och annan slapp dag i soffan? Då är hösten en utmärkt tid att komma i form efter semesterns avslappnade leverne. Även om svenskarna är väldigt bra på att motionera och äta hälsosamt kan det vara svårt att komma igång och hålla uppe de goda vanorna året runt. Visst förtjänar man att vila och inte göra någonting, men glöm inte bort att både kroppen och sinnet mår bra av att röra på sig. För de som har ett stillasittande jobb blir vardagsmotionen extra viktig och det kan handla om enkla saker som att ta cykeln till jobbet, gå en extra promenad på kvällen eller tillbringa ett par timmar i gymmet under veckan. Många övningar går också att göra i hemmet, helt gratis och det enda som behövs är lite motivation och tid. När sommaren är slut kommer höstens rutiner tillbaka och då är det lättare att hitta plats i schemat för ett par träningspass på regelbunden basis. För att komma i form krävs framför allt god kost, motion och en mental övertygelse om att det du gör faktiskt är bra för dig, att du vet att även en fysiskt ansträngande insats genererar energi och gör dig piggare.



Mental styrka är precis lika viktigt som fysisk styrka när det gäller att leva hälsosamt och komma i form. Även fysiskt starka professionella idrottsmän får ibland en black out eller kortslutning mitt i en viktig match eller tävling, då psyket inte håller. Om man inte har förberett sig noggrant kan också kroppen ge vika och kollapsa av stress och utmattning. Att öva den mentala styrkan är därför viktigt. Att deltaga aktivt i kortspel är ett bra sätt att utveckla en känsla för strategi, kalkylera sina förutsättningar och också lära sig när man ska pusha och när man ska ligga lågt. Man kan säga att idrott och kortspel är två sidor av samma mynt, där du kan lära känna dina styrkor och svagheter, samt hur du bäst går tillväga med den hand du har blivit tilldelad – både bokstavligt och symboliskt talat. Varje dag är inte optimal för hård träning precis som varje hand inte bör läggas all in.



Det är bra att testa olika träningsformer innan du köper ett årskort på gym eller ett långt medlemskap i en idrottsklubb. Det viktigaste är att du trivs med vad du sysslar med, oavsett om det är individuella sporter som löpning, tyngdlyftning eller simning, eller om du föredrar att träna innebandy, krav maga eller yoga i grupp. När det gäller din kosthållning kan du också välja att följa en diet eller ett schema, men även där behöver du välja något som du tycker om och gärna lagar själv. Det finns ingen anledning att sluta med allt som är gott, utan det räcker med att trappa ned på framför allt socker. Vissa fetter är bra för oss och om du tränar mycket behöver du också en viss mängd kolhydrater. Det är väldigt vanligt att vi äter oss proppmätta vid varje mål istället för att äta lagom. Magsmältningen fungerar bäst om magsäcken bara fylls till två tredjedelar och du kan också hjälpa processen genom att dricka varma drycker istället för kalla. Byt ut läsk eller saft mot vatten, försök vänja dig av med eftermiddagsfikat eller välj en sockerfri produkt istället. Tungans smaklökar förändras med maten du äter och därför kommer smakerna snart att kännas bekanta även utan socker, smör eller grädde. En sallad istället för potatis, ris eller pasta kan passa bra ihop med det viktiga proteinet i exempelvis kött, fisk eller quorn, samtidigt som du och kroppen snart vänjer er vid en lättare mättnadskänsla. Försök äta flera mindre mål om dagen istället för några få stora portioner.



Det sista tipset är att hålla koll på dina framsteg. Skaffa en app eller ett träningsschema, notera dina träningspass och se din utvecklingskurva för att bli motiverad att fortsätta. På det viset kan du sätta upp mål och få tips på hur du ska fortsätta träna för att upprätthålla dina framsteg!

Inga kommentarer: