torsdag, maj 18, 2023

Säsongens första stakintervaller



Tjena! 

Jag har som ni ser bytt header här på bloggen, även bytt diverse bilder på min youtube-kanal som ni gärna får prenumerera på

Sent omsider kom jag ut på träning idag. Jag körde årets första stakintervaller på rullskidor. Precis som vanligt var det både rejält med vind och intervallerna var förlagda till cykelbanan mellan Falun och Borlänge. Förutom det så var det en stor skillnad mot det brukliga. 

De två senaste åren så har jag kört alla mina stakintervaller på rullskidor med Elpex III, det för att försöka bli bättre på flacken och i högre farter. Jag har dock märkt att jag blivit sämre i korta branta backar, något som tidigare varit min styrka. Jag inbillar mig att en del av det är för att jag kört med lättare rull, en annan del är bristen på tyngre styrka, något jag försökt åtgärda så gott det går här hemma. Idag blev det då alltså stakintervaller på Elpex IV. Jag har länge tänkt att jag ska återgå till tyngre rull på intervaller, men har bävat för det. Inte för det att det blir jobbigare, vilket jag tänker att många känner, utan för att jag blivit psyk kring snitthastigheter när jag kör själv och att jag vill hålla en viss fart. Det är 24 km/h som är målet på 3:or, medan jag har 20 km/h på 4:or. Så idag blev det en bra träning i det mentala att köra i långsammare farter och att kunna acceptera det. Tycker jag lyckades bra med det. 

Uppvärmningen landade på cirka 45 minuter, därefter vevade jag av ett klassiskt intervallpass:

10-9-8-7-6-5-4-3-2-1 minuter (1 minut vila) + 10 x 10” - 20”

Det kändes ganska så bra faktiskt. Snittfarten landade på 21,1 km/h, så jag slapp ju skämmas där! Maxpulsen blev dock endast 172, men det är ju inte så illa det heller. Jag känner mig lite småsliten på något konstigt sätt, trots att jag inte tränat så mycket. Men det är nog dålig sömn och allmänt risigt mentalt mående i kombination med stress och oro över framtiden. Ni har hört den förr va!? Jag har svårt att ta mig ut på träning och det är inte jättekul alla gånger, eller egentligen ingen gång..

Efter intervallerna blev det dryga timmen avåkning för att få ihop mina tre timmar och 52,4 kilometer. Blev riktigt rökt i musklerna på slutet. Så jag är nog en aning ovan vid denna typ av träning också. 

Som grädde på moset körde jag maxstyrka här hemma efteråt också. 


Inga kommentarer: