tisdag, februari 12, 2019

Teknik i skidbacken

Teknik och digitala hjälpmedel blir alltmer vanligt i skidbacken. Ett exempel är världens första digitala skidinstruktör, Carv 2.0. Den fungerar genom att använda en insats som passar i alla skidpjäxor, som samlar data från 48 tryckkänsliga kuddar och nio rörelsesensorer. Dessa data matas till en liten ansluten box sitter på baksidan av stövlarna, innan de vidarebefordras via Bluetooth till Carv App på din telefon. Den fungerar för närvarande bara med Apples operativsystem, med det planeras för att släppa den till Android i slutet av 2019.

Carv mäter din hastighet, acceleration och hur du svänger och balanserar på skidorna hela 300 gånger i sekunden. Tack vare en komplex uppsättning algoritmer omvandlas dessa data till en lättläst grafisk visning på telefonens skärm, såväl som verbal återkoppling i hörlurarna. Du kan välja mellan 16 röster för att höra instruktionerna, och det tar tre åk för Carv att få tillräckligt med data för att bedöma din skidnivå och bygga en profil för att lära känna dig och hur du åker. Det finns 20 nivåer, allt från en total nybörjare upp till en kvalificerad skidlärare på högsta nivå. Programmet är utformat för att göra det enkelt för dig att börja, så många hamnar till en början på en lite lägre nivå än vad de själva tror att de är på. Det ska inte vara avskräckande.

After ski och underhållning
Det är inte bara i backen vi har användning för ny teknik. Många tycker att skidsemestern inte är komplett utan en riktigt bra after ski, och många skidorter har nästan blivit riktiga centraler för underhållning. Det finns bland annat barer, restauranger, bio och casinon, men många gånger är man för trött för att gå ut och roa sig när man har åkt hela dagen. Ibland är det helt enkelt bara skönare att stanna inne en kväll. Om man ändå vill spela kan man spela Roulette på https://www.mrgreen.com/sv/roulette oavsett var i världen man är. Så länge man har en mobiltelefon eller en dator, så har man tillgång till i stort sett all den underhållning som finns på after ski. Det finns hundratals olika spelautomater, så de flesta hittar ett tema de gillar. Det kan faktiskt vara riktigt skönt att ha en hemmakväll efter en dag i backen, så att man orkar ge sig ut och åka igen dagen efter.

En annan bra sak med appen Carv är att den också ger dig en skid-IQ-poäng för att ange hur bra du åkte en viss körning - 100 är genomsnittet. I slutet av varje åk får man feedback och tips på hur man kan förbättra sitt nästa åk. I träningsläget ger appen dig snabb återkoppling. Baserat på tidigare körningar rekommenderar Carv ett av fyra områden du bör fokusera på. I stället för att få standardiserade instruktioner, ger appen en anpassad personlig feedback med coaching som anpassar sig till mönster i din skidåkning och nivå. Det planeras också för utveckling av röststyrning i appen. Är Carv slutet för skidinstruktörer och lärare? Absolut inte. Om man inte vet någonting om hur man åker skidor är den inte lämplig. Man bör i alla fall kunna åka ner i en grön eller blå backe för att få ut så mycket möjligt av appen.

Inga kommentarer: