söndag, april 01, 2018

Nedräkningen till fotbolls-VM har börjat


Hur mycket man än vill att vintersäsongen ska hålla sig kvar en liten stund till, är det (snart) dags att lämna över till vår- och sommarsäsongen. Däremot betyder säsongens skiftningar inte bara att snön är borta, det är nämligen dags för sommarsporterna att dra igång igen. Om bara några veckor börjar Allsvenskan i fotboll och det är nu som nedräkningen till årets stora fotbollshändelse kickar igång. Givetvis pratar jag om världsmästerskapen i fotboll i Ryssland, som pågår mellan den 14 juni och 15 juli.


("Fifa world cup 2018" (CC BY-ND 2.0) tagen av k_o_l_e_n_k_a.)

Sverige, Sydkorea, Mexiko… och Tyskland 

Sverige, som med nöd och näppe lyckades ta sig till VM, drog verkligen en nitlott när de valdes till samma grupp som de regerande världsmästarna från VM i Brasilien 2016, nämligen Tyskland. Förutom dem kommer blågult att möta Sydkorea och Mexiko, och förbundskaptenen Janne Andersson var inte glad när lottningen var över. I och för sig har Sverige aldrig hamnat i särskilt bra grupper och motståndet finns där, oavsett om man möter det i gruppspelet eller i semifinalerna. Enligt Mr Green är det Tyskland och Brasilien som är de förhandstippade favoriterna med oddsen 5.75 – och Sveriges odds för att bara vinna gruppen är 8.00.

Zlatan eller inte Zlatan

Som vanligt är det tyska laget välplanerat ut i minst detalj. Under kvalspelen förlorade de inte en enda poäng och vann sin grupp hela 11 poäng före Nordirland. Däremot rådet det fortfarande frågetecken kring det svenska landslaget, och den stora frågan är huruvida Zlatan kommer att ställa upp igen eller inte.


("Zlatan Ibrahimovic" (CC BY 2.0) tagen av Doha Stadium Plus.)

Chansen att Ibra ställer upp i landslaget igen öppnades i och med att det blev känt att han skulle byta klubb från Manchester United till LA Galaxy. Den nuvarande lagkaptenen Andreas Granqvist tycker däremot att laget har gjort sig bra utan Zlatan. De lyckades ta sig till VM utan honom och de kommer att göra bra ifrån sig även under VM. Däremot säger han att Zlatan har gjort mycket för landslaget och att det är ganska självklart att man saknar laget efter att man har slutat, men har man tackat nej - har man tackat nej.

VAR till VM

Nyligen blev det klart att man kommer att använda videogranskning under VM. VAR, vilket står för video assistant referee, testades för första gången under i Confederations Cup i somras och har sedan dess införts i flera storligor. FIFA gick redan förra året ut och sa att de planerade att införa systemet till kommande VM, och nu är det klart. Det nya systemet kommer att användas vid osäkra mål, straffsituationer, röda kort eller misstankar om att man har dömt fel.
Många nationer och fotbollsprofiler har protesterat mot den nya tekniken, mycket på grund av att det ibland tar lång tid att granska bilderna. Men de glömmer bort syftet med tekniken, vilket är att göra sporten så rättvis som möjligt. Och som med allt nytt tar det väl tid att vänja sig, och förhoppningsvis kommer systemet inte att behövas användas allt för mycket under mästerskapet i sommar eller i framtida matcher.

Inga kommentarer: