måndag, maj 17, 2010

Första plantdagen avklarad.

Hej.

Nu har jag och Rikard Tynell avklarat den första plantsättningsdagen. Dagen började med ett möte hos mellanskog på Ingarvet, därefter satte vi kurs mot vårat hygge, väl där väntade cirka en timmes bärning av plantkartongerna ut på hygget. Vi satte våra plant i Vika idag på ett hygge som det för 1-2 år sedan sattes plant på och som i år behövdes kompletteringssättas. Hjälp-plantering tror jag det kallas. Vi hann inte riktigt klart med hygget idag, utan vi har en cirka en timmes jobb kvar att göra imorgon. När vi sedan är klara i Vika så ska vi bege oss mot Smedsbo, utefter gamla Leksandsvägen halvvägs mellan Falun och Borlänge, där väntar ett fint hygge med 25 000 plantor på oss. Det kommer kännas på!

Såhär ser våra verktyg ut som vi använder oss av vid planteringen:


Detta är våra "huvudverktyg", plantrören, i dessa lägger man ner plantorna en och en, sätter ner röret i marken, trycker på "pedalen" som släpper loss plantan, lyfter upp röret och trycker sedan på knappen uppe vid handtaget för att stänga röret igen. Det låter ganska enformigt och enkelt va?



Såhär såg dagens plantor ut, gran eller Picea Abies. Vi kommer att växla mellan gran-, tall- och lärk-plantor. Varje kartong innehåller 85 plantor. 




Plantkartongen fastsättes i denna "behållare", som man bär med ett midjebälte och en axelrem. Både bältet och remmen har en tendens att skava och skära in i axel och höft. 


Till sist en bild på mig i "fin-kepan", mellanskogs jakt-keps, i denna syns man ypperligt bra!

Frågor på detta?

Nu ska jag ut och lufta rullskidorna för första gången i år, blir troligen ett lugnt klassiskt pass.

4 kommentarer:

Jimpa sa...

Fynd jobb det där med plantering, borting göra stämpel på det men det är bra att rote på vet du:-)

Unknown sa...

Jo tack, heja rotning! :)

Anonym sa...

En liten film vore trevligt! På hur det kan se ut en dag på hygget!

Unknown sa...

Tids nog, när vi blir tillräckligt uttråkade så ska jag nog kunna fixa en instruktionsfilm! :)