tisdag, oktober 20, 2009

Det här med kost - GI-Metoden

GI-metoden, detoxmetoden, stenålderskosten, Atkins, är bara några av en uppsjö med de olika kostmetoder som är populära!

Vilka fungerar och vilka fungerar inte? Jag tror att de flesta fungerar, det handlar egentligen om att fortsätta "äta rätt" även efter man ätit efter ett program och det är här de flesta börjar gå tillbaka till sin gamla vikt igen, då de har svårt att hålla sig ifrån "den förbjudna frukten"

Jag tänkte att jag skulle beskriva GI-metoden i detta inlägg:



Jag har själv aldrig provat GI-metoden, men skulle gärna vilja göra det någon gång.



Vad är det speciella med denna metod då?

GI är en förkortning för glykemiskt index. För att följa denna metod så ska man välja kolhydrater med ett lågt GI-värde, alltså långsamma kolhydrater och undvika kolhydrater med högt GI-värde. Denna metod kommer ursprungligen från diabetikerhåll.




Några livsmedel som har lågt GI-värde är: fullkornsbröd med hela korn, ärtor, bönor, linser och råris.

Några livsmedel med lågt/medel GI-värde är: frukt, bär, pasta och mjölkprodukter.

Livsmedel man ska undvika (enligt GI-metoden) då de har för högt GI-värde är: vitt mjöl, godis, socker, läskedrycker, sötad juice, vitt bröd och snabbris.

En rekommenderad fördelning mellan fett, protein och kolhydrater är:

Cirka 30% fett
Cirka 34% kolhydrater
Cirka 25% protein

Det som är bra med denna metod är att det har visat sig att det är en bra metod för att kontrollera sina blodsockervärden med. Följer man denna metod så undviker man "fel" sorts kolhydrater och kan på så sätt undvika fetma och andra följdsjukdomar.

Jag tycker att denna metod verkar intressant, då det är viktigt för mig som elitlängdskidåkare att äta rätt och tänka på kosten! Så denna metod kan jag som sagt gärna prova på!

Mer information om GI-metoden hittar ni här

Länk till recept på GI-metoden finns här

10 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för goda tips!

Unknown sa...

Varsågod!

Anonym sa...

Har du några bra förslag på hur man kommer igång med träning efter en lång period med vila + annat? Är det bästa långa, snabba promenader till en början för att få upp sin kondition eller kan man börja med löpning direkt?
Och hur många dagar i veckan?

/Träningssugen

Unknown sa...

Hej.

Det beror helt på tidigare träningsbakgrund och hur lång vilan varit. Du skulle kunna köra varannan dag och då kanske runt en timme där du varvar gång och jättelätt jogg (exempelvis: 5 min snabb gång, 5 min lätt jogg, i en timme)

Kör så i två-tre veckor. Sedan skulle du kunna köra varannan dag löpning, där du sakta men säkert bygger upp längden på passen. Du kan efter cirka 1-1,5 månad börja köra lite lättare intervallpass.

Jag tycker också om du kan (och beroende på målsättning)så ska du köra lite varierad träning med till exempel: cykel, skidor/rullskidor, styrketräning, och så vidare.

Hör av dig igen om du vill ha mer hjälp, eller kontakta mig via mail.

/Adam

Anonym sa...

Tack för goda tips! Ja, jag har ju hållit på med löpning + annat i många år men haft ett långt uppehåll, men först och främst att komma igång med träning ordentligt och kanske köra någon liten tävling framöver. Målet är att åka öppet spår, men det blir inga rullskidor för dem kan jag inte stå på, haha. Men löpning, promenader, styrka och simning går bra.
Ska prova och köra de du skrev så får jag se hur kroppen reagerar.

Stort Tack!/
Träningssugen

Unknown sa...

Ingen orsak.

Okej okej.

Ja precis, det viktiga är att lyssna på kroppen!

varsågod och hör av dig igen om du vill!

Anonym sa...

Ja, men jag är bra på att köra fööör hårt i början och sen blir det inte så mycket mer. Men nu ska jag verkligen börja lugnt så motivation håller i sig och att jag känner att det går framåt...
TACK IGEN :)

Unknown sa...

Ja det är det vanligaste felet för "nybörjare" nu är ju inte du det, mer än "nystartare"!

Hoppas det går vägen!

Anonym sa...

Allt går om man bara vill själv..
Tack och hoppas allt går bra för dig!

Unknown sa...

Sanning!

Tackar!