fredag, augusti 07, 2009

Löpintervaller

Äntligen är detta mardrömspass avverkat och det gick precis som planerat!

Jag började med att jogga upp till friidrottsbanan, där körde jag lite löpskolning, ruscher och lite tänjning (jag ville ju inte gärna skada mig). Därefter var det dags för banintervallerna: 2x400m (64+65") + 3x300m (47-50") + 4x200m (29-32") + 5X100m (13-14"). Vilan var ungefär dubbelt så lång som föregående intervall, eller lite längre. Efter två 200-metersintervaller började den riktiga syran komma, precis som jag ville, lyckades inte riktigt med det förra gången jag sprang detta pass, så det var "härligt"!

Efter dessa intervaller kände jag nästintill spyan komma. Så vilan blev sex minuter innan det var dags för terräng- och "ursköljnings"-intervallerna. Dessa intervaller blev i minuter: 6 + 4 + 8 + 6 + 4 + 2, vilan den här gången blev cirka halva tiden från föregående intervall.

Efter det så blev det nedjogg hem och en lång nyttig stretching för mina trötta ben!

Pulsdata: 154 i medel och 188 i max, under de två timmar jag höll på.

Vad är då syftet med detta pass?

-Jo, min tanke är att jag på banintervallerna kommer upp i en högre fart och belastning jämfört med tävlingar i terräng och "vanliga" intervaller. På så sätt för musklerna "överjobba", vilket förhoppningsvis leder till att de inte blir lika ansträngda vid vanlig tävlingsfart som är lägre. Intervallerna i terrängen efteråt är dels till för att "skölja ur" musklerna från mjölksyran jag dragit på mig från banlöpningen, men också för att precis som på andra vanliga intervallpass komma upp och "reta" syreupptaget och ventilationen. För att helt enkelt orka mer.

Hängde ni med? Fråga annars.

Nu ska jag duscha, vi hörs imorgon!

2 kommentarer:

Unknown sa...

Fan va jobbigt!
Men inte för att vara sån. Hur kan du "skölja" ur mjölksyra under intervallform?
För jag antar att du tar i under intervallerna och då uppstår ju mjölksyra ändå. Är det inte bättre att varva ur väldigt lugnt lite längre istället?

Unknown sa...

Hehe, det är jobbigt. Jo förvisso, det försvinner ju inte helt. Men känslan är bättre och bättre för terräng-intervallerna. Så lite av "surheten" försvinner. Även om du har rätt i det du säger!